Model Portfolio

Het is niet gemakkelijk een carrière als model van de grond te krijgen of te onderhouden. Maar het is nog veel lastiger - zo niet onmogelijk - als je niet over een goed portfolio beschikt. Een goed portfolio maakt het verschil of je een opdracht wel of niet krijgt. Een slecht of amateuristisch portfolio kan je carrière beëindigen voordat je hem goed en wel begonnen bent.

Een investering in een professioneel portfolio betaalt zichzelf dus terug. Maar hoe bouw je een portfolio op? en hoe onderhoud je je portfolio? Hieronder enkele tips.

1. Bepaal wat voor type model je bent

Modellen zijn er in allerlei soorten en maten. Niet iedereen is voor ieder soort modelwerk geschikt. Je zult niet iedere soort opdracht willen aannemen.

 • Hostess werk is bijvoorbeeld een vorm van modellenwerk waarbij je een bedrijf of product vertegenwoordigt: op een beurs, een evenement, demonstraties. Dit betekent dat je goed met mensen om moet kunnen gaan, een vrolijke uitstraling hebt en bovendien in staat moet zijn het verhaal, dat de opdrachtgever aan potentiële klanten wilt vertellen, over het voetlicht te brengen.
 • Fashion / Mode is misschien wel de bekendste vorm van modellenwerk. Beroemde namen als Gisele Bundchen, Claudia Schiffer en Heidi Klum spreken tot de verbeelding. Werk bestaat uit modeshoots en catwalks. Fashion modellen hebben een bepaalde minimum lengte en zijn doorgaans vrij slank. Veel modellenbureaus hanteren vrij strakke criteria voor je lengte. De ideale lengte ligt rond de 1.78 meter. Meestal wordt een minimumlengte van 1.75 meter gevraagd. Deze minimumlengte geldt vooral omdat modeontwerpers bij hun prototypes met een bepaalde standaardmaat werken. Dit is een 'lang' maatje 36 of 38 en je moet als model in deze kleding passen. De maximumlengte ligt ongeveer bij 1.82 meter. Gelukkig ligt de tijd van broodmagere modellen grotendeels achter ons en ook plus-size modellen zijn steeds meer gevraagd. Niet alle vrouwen hebben immers maatje 36. In modellenland noemen ze zo'n afwijkende maat een "special". Maar het merendeel van het fashion modellenwerk is nog steeds voor modellen die aan de standaard eisen voldoen.
 • Commercieel modellenwerk bevat eigenlijk alles waarvoor modellen gecast worden op het gebied van reclame en promotie. Dat loopt uiteen van badmode voor een catalogus tot een televisiespotje voor een supermarkt. Dit segment is het meest divers en is de sector waarin het meeste werk te vinden is. Het is handig als je een beetje kunt acteren, hoewel dat niet voor alle opdrachten noodzakelijk is.
 • "Body-Part" modellen beschikken over prachtige benen, handen, haar, etc. en worden vooral ingezet om dat deel van hun lichaam te showen. Bijvoorbeeld een kappersmodel of een handmodel voor sieraden.

2. Kleding en make-up

Het zal duidelijk zijn dat de samenstelling van je portfolio grotendeels te maken heeft met het soort model dat je bent of wilt zijn. Het is uiteraard handig om foto's op te nemen van het soort werk waarvoor je beschikbaar bent. Wil je badmode of lingerie showen, dan zullen deze foto's aanwezig moeten zijn in je portfolio. Neem aan de andere kant dit soort foto's niet op, als je dat soort opdrachten ook niet wilt aanvaarden.

Modellenbureaus hebben soms hun eigen wensen en eisen t.a.v. je portfolio. In zijn algemeenheid geldt voor alle soorten modellenwerk dat je portfolio recente foto's moet bevatten. Knip je je haar af of laat je een nieuwe tattoo of piercing zetten, dan dien je ook je portfolio aan te passen.

Bedenk dat een goed portfolio is bedoeld om jezelf te verkopen. Kledingkeuze is belangrijk. Kies effen kleuren die bij je passen en vermijd drukke patronen. Zorg voor verschillende kleding sets die goed zitten. Neem ook verschillende sets zwemkleding en lingerie mee naar de photoshoot.

Make-up is belangrijk. Ben je hier zelf erg bedreven in, dan kun je ervoor kiezen je make-up zelf te verzorgen. In  de praktijk heeft het echter toegevoegde waarde een visagiste te gebruiken, die ook je haarstyling kan doen. Zo kunnen verschillende "looks" gecreëerd worden zodat je een gevarieerd portfolio opbouwt. Heb je zelf een visagist(e) dan kun je die uiteraard meenemen naar de photoshoot. Uiteraard kan ik ook zorgen dat er een professionele visagiste aanwezig is.

3. Samenstelling van je portfolio

De exacte samenstelling van je portfolio is afhankelijk van het soort model dat je bent of wilt zijn, het portfolio dat je al hebt en de wensen van een modellenbureau of agent. In principe maken we de volgende soort foto's tijdens een model portfolioshoot:

 1. Head shots zijn foto's, waarbij je gezicht duidelijk in beeld is: close-ups van je hoofd en bovenste deel van je torso. De nadruk bij headshots ligt op je gezicht. Hierbij wordt vaak minimale make-up gebruikt, zodat de structuur en toon van je huid duidelijk is. Ik maak gebruik van een neutrale belichting en achtergrond. Ieder model dient minimaal één headshot in het portfolio te hebben.
 2. Beauty shots zijn, net zoals een headshot, foto's van het hoofd en bovenste deel van de torso van het model. Dit zijn echter meer artistieke beelden, waarbij het model is opgemaakt en bepaalde poses en expressies inneemt. De achtergrond kan artistieker en zal bijdragen aan de sfeer in de foto. Als je als commercieel model aan de gang wilt, dan dien je meerdere beautyshots in je portfolio op te nemen.
 3. Fashion shots zijn precies wat de naam doet vermoeden: foto's van het model in verschillende outfits, met de nadruk op de kleding. Make-up dient om de kleding beter uit te laten komen. Als je als fashion model aan het werk wilt.... ja precies, dan zijn dit jouw foto's.
 4. Swimsuit shots geven een goed beeld van je lichaam. Dit is een foto die meestal gevraagd wordt bij commercial modelling.
 5. Lingerie shots geven net als swimsuit shots een beeld van je lichaam, maar zijn artistieker. Make-up is explicieter en de foto's dragen meer sfeer uit en de kleding speelt een grotere rol, net als de achtergrond. Er kan ingezoomd worden op delen van het lichaam en meer met onscherpte gewerkt worden. Deze foto's zijn aan te raden voor zowel commercial modelling als fashion modelling, maar neem ze niet op in je portfolio als je geen lingerieopdrachten wilt aannemen.
 6. (Artistiek) Naakt is een mogelijkheid om stijlvolle, kunstzinnige en smaakvolle foto's van het lichaam te maken. Een spel van licht en vorm, waarmee we  creatief gezien tot het uiterste gaan. Veel modellen kiezen er voor enkele foto's in dit genre met name voor zichzelf te laten maken. Voeg artistiek naakt foto's echter alleen toe aan je uiteindelijke portfolio, als je ook opdrachten in dat genre wilt aannemen.
 7. Editorial shots behoren tot een andere categorie foto's, die belangrijk zijn als je commercial modelling wilt doen. Dit zijn in scène gezette foto's waarbij eventueel met props wordt gewerkt en je een rol / karakter voorstelt zoals bijvoorbeeld een bepaald beroep of bezigheid. 


Portfolio fotoshoot pakketten

Om een eenvoudig beeld te krijgen van de mogelijkheden en kosten heb ik drie overzichtelijke pakketten samengesteld voor een professionele model portfolio photoshoot. Uiteraard is hierbuiten maatwerk mogelijk. Ook is het mogelijk een terugkerende afspraak te maken, waarbij het portfolio op  gezette tijden vernieuwd / geactualiseerd wordt. Neem contact op over de mogelijkheden.


Pakket Brons

 • opnamen in de studio;
 • duur van de photoshoot: ca. 1,5 uur;
 • 3 kledingwissels;
 • minimaal 6 geselecteerde foto's;
 • inclusief alle nabewerkingen en retouches;
 • aanlevering als hoge resolutie digitaal bestand;

Pakketprijs exclusief visagie : 275,-

Pakketprijs inclusief visagie : 400,-


Pakket zilver

 • opnamen in de studio;
 • duur van de photoshoot: ca. 2,5 uur;
 • 5 kledingwissels;
 • minimaal 10 geselecteerde foto's;
 • inclusief alle nabewerkingen en retouches;
 • aanlevering als hoge resolutie digitaal bestand;

Pakketprijs exclusief visagie : 400,-

Pakketprijs inclusief visagie : 550,-


Pakket Goud

 • opnamen in de studio en/of op locatie;
 • duur van de photoshoot: tot 4 uur;
 • tot 10 kledingwissels;
 • minimaal 20 geselecteerde foto's;
 • inclusief alle nabewerkingen en retouches;
 • aanlevering als hoge resolutie digitaal bestand.

Pakketprijs exclusief visagie : 650,-

Pakketprijs inclusief visagie : 900,-


- Alle pakketten zijn exclusief eventuele reis- en locatiekosten. E-mailen
Bellen